Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

09 Dec

Versoepeling regels rijden met psychostimulantia

Met ingang van 23 november dit jaar zijn de regels rondom rijden met psychostimulantia voor automobilisten, motorrijders en bestuurders van trekkers versoepeld. Gebruikers van psychostimulantia - geneesmiddelen met een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel - kunnen nu rijgeschikt worden verklaard. 

Welke aandoeningen?
Het gaat bijvoorbeeld om mensen met multiple sclerose, chronisch vermoeidheidssyndroom, autisme en obstructief slaapapneu syndroom.
Voorwaarde is wel dat de geneesmiddelen op voorschrift van een behandelend arts in therapeutische dosering gebruikt worden en er geen rijgevaarlijke bijwerkingen zijn. Daarnaast blijven ook de geschiktheidseisen voor de betreffende aandoening gelden.

Welke medicijnen?
Het gaat om het gebruik van de geneesmiddelen methylfenidaat, dexamfetamine, atomoxetine en modafinil (KNMP categorie I en II). Een uitzondering werd al gemaakt voor de mensen met ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie, onder de voorwaarde dat er geen rijgevaarlijke bijwerkingen zijn.

Niet voor beroepschauffeurs
Voor houders van een groep 2 rijbewijs - zoals vrachtwagen en buschauffeurs - verandert er niets. Zij zijn ongeschikt bij gebruik van psychostimulantia, tenzij deze gebruikt worden voor ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie.

Bron: www.cbr.nl

 

Deel dit bericht